Federatia Romana de Curling

Terenul de joc: LINIILE (THE LINES) partea a 2a

Liniile pe o pista de curling

The Sidelines

Aceste linii (dupa cum le indica si numele) traverseaza sheet-ul in lungul ei si sunt semnele care marcheaza unde se termina pista. Unele cluburi marcheaza marginile pistei printr-o sina din lemn sau o bordura din plastic. In cele mai multe cazuri, insa, marginile sunt marcate printr-una sau doua dungi negre, desenate pe sub gheata. O piatra este indepartata definitiv din joc si daca doar o parte din ea atinge una dintre aceste Sidelines.

The Center Line

Dintr-o coincidenta, cred , The Center Line trece – da, ati ghicit – chiar prin centrul pistei .

Aceasta linie nu e legata de vreo regula, insa pentru jucatorii care lanseaza, The Center Line e de mare ajutor pentru a (men)tine directia, indiferent ca vrei sa lansezi piatra chiar pe centrul pistei sau la o anumita distanta fata de centru. Poti sa judeci usor daca aluneci pe directia buna, socotind cum e pozitia ta fata de Center Line.

De asemenea, aceasta linie ii ajuta pe sweepers. Uitandu-se cum calatoreste piatra in functie de Center Line, coechipierii raspunzatori de maturat decid cand sa inceapa sa mature si cand sa nu mai mature, in functie de cat curleste piatra de la linie. De exemplu, daca stim cu totii ca piatra trebuie sa ajunga exact in centrul casei (in Button) si pe la jumatatea pistei, piatra curleste mult, riscand sa se indeparteze pana la 1 metru de Center Line, atunci cei doi sweepers stiu ca trebuie sa mature “like crazy” cu scopul de a mentine piatra pe directia dorita (in linie dreapta fata de centrul casei).

Pe unele piste (cele performante, nu pe toate) veti vedea inca 2 linii verticale, de-o parte si de alta de Center Line. Aceste linii au fost introduse de curand in curling si servesc doar ca ajutor vizual pentru cei care matura. Aceste 2 linii arata mult mai precis, mai exact, cat de mult curleste piatra in raport cu linia de centru.

Leave a Reply

Your email address will not be published.