Federatia Romana de Curling

Terenul de joc: LINIILE (THE LINES) partea 1

Ambele capete ale pistei sunt identice, pentru ca end-urile se joaca, alternativ, fiecare de la alt capat. In afara de cercurile de la capete, care poarta numele de casa (gasesti detalii aici), pista e traversata – pe verticala si pe orizontala – de tot felul de linii. Asa cum ne-au si spus unii dintre prietenii nostri aflati pentru prima data pe gheata, toate aceste linii pot parea naucitoare. Asta pana inveti carui scop ii serveste fiecare.

Liniile de pe o pista de curling sunt acestea:

Liniile de pe pista de curling

  • The Back Line
  • The Tee Line
  • The Hog Line
  • The Sidelines
  • The Center Line

The Back Line

Prima linie la care te uiti – cum stai in hack (sau la unul dintre capetele pistei) este The Back Line. Aceasta linie marcheaza locul in care se sfarseste pista. De fapt, ea atinge marginea exterioara a cercului 12-foot. O piatra care trece peste aceasta linie complet este scoasa din joc (un fel de out). Daca si numai o bucatica din piatra atinge aceasta linie, atunci piatra ramane in joc.

The Tee Line

Mutand ochii un pic mai departe, vedem urmatoarea linie, care trece exact prin Button, prin mijlocul casei: The Tee Line. Aceasta linie marcheaza centrul exact al casei, adica locul in care e marcat Tee-ul din Button.

Dar The Tee Line are intrebuintari mult mai importante intr-un joc de curling.

In clipa in care piatra a depasit aceasta linie – la capatul pistei opus fata de locul din care a fost lansata piatra, doar atunci jucatorii din echipa adversa pot incepe sa mature piatra. Scopul lor este sa scoata piatra din casa; veti vedea in multe jocuri cum skip-ul echipei adverse abia asteapta ca piatra sa depaseasca The Tee Line, astfel incat sa poata matura in forta.

Pana la Tee Line, doar jucatorii din echipa ta pot sa mature piatra. Maturatul (sweeping) ajuta piatra sa alunece mai mult si sa curleasca mai putin.

The Tee Line mai serveste intr-o situatie speciala: sa spunem ca ai alunecat si ai cazut imediat dupa ce ai pornit din hack. Sau ca ti-a scapat piatra din mana, exact la lansare. Sau ca, pur si simplu, ai pornit intr-un delivery defectuos. Daca incidentul s-a petrecut incainte ca piatra ta sa depaseasca The Tee Line (in casa din care lansezi), atunci te poti opri si poti relua lovitura. Daca, insa piatra a depasit The Tee Line, nu te mai poti opri, nu mai poti repara…poti doar sa te rogi sa ajunga pana in celalalt capat sau sa te rogi sa nu iasa prin zidul de la capatul pistei.

The Hog Line

Si aceasta linie serveste unui dublu scop. Cand vorbim despre Hog Line (de la capatul spre care lansezi piatra), regula “agatata” de aceasta linie este ca piatra trebuie obligatoriu sa treaca peste ea. Daca piatra se opreste pana sa traverseze The Hog Line atunci – din pacate – piatra este indepartata de pe pista si din joc. Daca n-ai reusit sa treci de Hog Line, se spune ca you hogged the rock.

FUNNY: Pentru fiecare piatra care nu reuseste sa depaseasca linia aceasta, unele cluburi de curling ii obliga pe jucatori sa plateasca o amenda. E, intr-adevar, mica (1 dolar, in Canada) si e mai ales for fun, insa banii stransi sunt, ulterior, folositi pentru juniorii din curling sau pentru a cumpara maturi sau sliders pentru amatori.


Cel mai important rol al acestei linii, The Hog Line, este acesta:

Jucatorul trebuie sa ii dea drumul pietrei din mana pana atinge linia. Aceasta regula s-a introdus abia in 1955, in momentul in care s-a observat ca datorita tehnologiei din ce in ce mai performante a talpilor cu care se aluneca pe gheata, curlerii faceau o lansare foarte lunga. Daca, initial, un jucator care lansa abia atingea – in alunecare – The Tee Line, acum, cu talpi de inox, jucatorul poate ajunge chiar si mai departe de mijlocul pistei (adica aluneca pe distante mai lungi de 20 de metri).

Veti vedea multe meciuri in care jucatorii traverseaza pista in pozitia de sliding, insa e obligatoriu sa ii dea drumul pietrei inainte de Hog Line.

Nu incercati sa trisati si antrenati-va inca de la primii pasi pe gheata sa luati mana de pe piatra la timp. In campionatele importante, in manerul pietrei este instalat un senzor care genereaza un sistem de alarma, daca jucatorul are mana pe piatra in momentul in care trece peste Hog Line. Daca apar 2 luminite verzi, inseamna ca jucatorul a dat drumul pietrei in timp util. Daca apare o lumina rosie pe maner, piatra este indepartata definitiv din joc si jucatorul tocmai a irosit o sansa.