Federatia Romana de Curling

Origini

Unul dintre cele mai vechi sporturi de echipa, curling-ul a aparut pentru prima oara in secolul al 16-lea in Scotia, unde localnicii jucau pe lacuri inghetate (lochs). Cele mai vechi dovezi dateaza din anul 1511 – renumita Stirling Stone, gasita pe fundul unui loch din Scotia. Abia in 1600 au fost introduse pietrele cu maner (handle).

Primele pietre de curling

Primul club de curling

Primul club de curling, Grand Caledonian Curling Club a fost fondat in 1838 in Scotia. El a formulat primele reguli oficiale. In 1843 si-a schimbat denumirea (sub care este cunoscut pana astazi) in The Royal Caledonian Curling Club. La inceputul secolului al 20-lea clubul a introdus noi reguli: standardizarea formei si a greutatii pietrei de curling, dezvoltarea mai multor tipuri de slide si, cel mai important, practicarea sportului in spatii inchise (indoor), pe patinoare cu gheata artificiala, care poate fi intretinuta pe perioade mai mari decat tine anotimpul de iarna.

Curling in aer liber

Curling  = sport olimpic

Curling-ul practicat in echipe de barbati a fost introdus in programul olimpic in 1924 la Chamonix. Imediat dupa aceasta participare a fost exclus si a fost reintrodus ca sport demonstrativ in 1932 la Lake Placid.

Abia in 1998 a fost admis oficial si permanent ca sport olimpic, atat la probele masculine, cat si pentru echipe de femei.