Campionatele Naționale de Curling, ediția 2018-2019 – Înscrieri, Regulament
Federația Română de Curling (FRC, în cele ce urmează) organizează Campionatele Naționale de Curling, ediția 2018-2019. Prezentul regulament are scopul de a evidenția condițiile specifice de desfășurare a competițiilor.
Campionatele Naționale de Curling vor consta în acest an din trei categorii: masculin, feminin și dublu-mixt. Toate categoriile se vor desfășura, dacă numărul de echipe înscrise va permite acest lucru, într-o singură etapă, programată în perioada 28 noiembrie – 3 decembrie (numărul de zile poate fi modificat în funcție de numărul de echipe înscrise), în Bratislava, Slovacia.
Formulare de înscriere:
Formular de inscriere CN 2018-2019 – echipe
Formularele de inscriere se pot trimite la adresa de email: curlingromania@gmail.com
Condiții de participare:
Data limită de înscriere la Campionatele Naționale este 1 noiembrie 2018.
La Campionatul Naţional de Curling se pot înscrie, la fiecare categorie, echipe formate doar din sportivi eligibili să reprezinte România, potrivit regulilor World Curling Federation (WCF) privind reprezentativitatea naţională („Eligibility” – Rules of Curling and Competition, ediţia octombrie 2018). Regulile sunt disponibile la adresa – WCF Rules & Regulations
ATENTIE: regulamentul actualizat în 2018 va fi disponibil doar în luna octombrie, după congresul World Curling Federation.
În plus, toate persoanele înscrise trebuie să fie sportivi legitimaţi ai FRC cu cotizaţia plătită la zi şi să aibă viza medicală valabilă sau un certificat de medicină sportivă actual care să ateste că sunt apte pentru o competiţie sportivă. În cazul în care o persoană nu este legitimată sau nu a plătit cotizația anuală (în acest caz pentru anul 2019), poate face acest lucru la fața locului, în prima zi de Campionat.
Echipele înscrise la Campionatele Naționale trebuie să aibă următoarea componență:
- La masculin, 3 până la 5 persoane de sex masculin;
- La feminin, 3 până la 5 persoane de sex feminin;
- La dublu-mixt, exact 1 persoană de sex masculin și 1 persoană de sex feminin.
Nu există limite de vârstă pentru participarea la Campionatele Naţionale, dar persoanele minore trebuie să se asigure că dispun de toate actele necesare, incluzând acordul părinţilor sau al tutorilor legali pentru legitimarea ca sportiv şi participarea la competiţii sportive. În cazul deplasării în străinătate, persoanele minore trebuie să fie acompaniate de un însoţitor desemnat de părinţi prin împuternicire notarială şi care are un cazier judiciar actualizat.
FRC are doar rolul de organizator al Campionatelor Naţionale şi nu dispune de fonduri pentru deplasarea echipelor, aşadar toate cheltuielile de participare cad în sarcina competitorilor.
Taxa de înscriere în Campionatele Naționale de Curling 2018-2019 este de:
- 200 de EUR de echipă, pentru Feminin și Masculin;
- 150 de EUR de echipă, pentru Dublu-Mixt.
Taxa de înscriere include chiria gheții, diplome și medalii.
Desfăşurarea efectivă a campionatelor naţionale – regulament de joc
1. MASCULIN
În cazul în care se vor înscrie un număr de cel mult 4 echipe, meciurile din play-off-ul masculin se vor desfăşura într-un sistem double round robin (fiecare cu fiecare de câte două ori), iar primele două clasate vor mai juca eventual o finală, în cazul în care victoriile din întâlnirile directe sunt împărţite; în caz contrar, echipa care a câştigat ambele întâlniri directe este declarată automat campioană.
În cazul în care se vor înscrie un număr de 5 sau mai multe echipe, meciurile din play-off-ul masculin se vor desfăşura într-un sistem single round robin (fiecare cu fiecare o singură dată), urmat de Page Playoff (Runda de calificare: 1 vs 2, 3 vs 4; Semifinala: învinsa din meciul 1 vs 2 va juca împotriva câştigătoarei din meciul 3 vs 4, câştigătoarea Semifinalei va juca în Finală, învinsa din Semifinală va juca pentru Bronz).
2. FEMININ
Meciurile din campionatul feminin vor repecta formate similare (o fază de round robin, simplu – daca sunt cel puţin 5 echipe sau dublu – pentru cel mult 4 echipe, urmată de eventuale meciuri de departajare) care vor fi decise după termenul limită de înscriere, în funcţie de numărul de echipe participante.
3. DUBLU-MIXT
Meciurile din campionatul de dublu-mixt vor repecta formate similare (o fază de round robin, simplu – daca sunt cel puţin 5 echipe sau dublu – pentru cel mult 4 echipe, urmată de eventuale meciuri de departajare) care vor fi decise după termenul limită de înscriere, în funcţie de numărul de echipe participante.
4. Timp
În cazul în care vom reuşi să obţinem logistica şi resursele necesare, meciurile vor se vor desfăşura cu limită de timp pentru fiecare echipă, conform regulilor WCF (octombrie, 2018). În caz contrar, meciurile de la turneul final vor consta toate din 8 end-uri necronometrate, în limita a 100 de minute de joc. Formatul final va fi anunţat la Ședinţa Technică.
5. End-uri
Un meci nu va putea consta în mai puțin de 6 end-uri. Un meci nu se poate termina la egalitate. În momentul expirării celor două ore alocate (timp efectiv de joc plus “pre-game practice”), meciul continuă până la finalul end-ului aflat în desfășurare și, dacă în urma acestuia se obține rezultatul de egalitate, vor urma end-uri de departajare până la ruperea egalității.
6. Free-Guard Zone (regulă actualizată)
Începând cu noul sezon, regula Free Guard Zone a fost modificată. Dacă înaintea acestui sezon, o piatră a adversarului ce nu se afla în casă putea fi scoasă în afara jocului numai după ce primele 4 pietre ale endului au fost lansate, acum este necesar ca primele 5 pietre ale endului să fie jucate, înainte să poți elimina pietrele opuse ce se află în afara cercurilor.
7. Pietre
În faza de “round robin”, echipa scrisă în prima poziţie pe tabelul de joc va avea echipamentul închis la culoare şi pietrele închise la culoare.
8. Măturat
Conform regulilor World Curling Federation (octombrie, 2017), toți jucătorii trebuie să folosească pad-urile noi (aprobate de WCF). În caz contrar, echipa respectivă va pierde meciul prin descalificare.
9. Ordinea de antrenament
Echipa cu pietrele închise la culoare va avea primul antrenament. Pietrele cu mâner roşu se consideră a fi pietre închise la culoare.
10. Antrenamentul dinaintea meciului. LSD. DSC. Hammer.
Înaintea fiecărei partide, ambele echipe au dreptul la câte un antrenament liber de 9 minute, folosind doar pietrele cu care vor juca. La încheierea celor 9 minute, fiecare echipă are la dispoziție câte un minut pentru a lansa pietrele de departajare (Last Stones Draw, LSD) – câte două de echipă, una în sensul acelor de ceasornic și cealaltă în sens contrar, lansate de jucători diferiți, conform regulilor WCF (octombrie, 2017).
Distanțele acestor pietre până la centrul țintei (tee) vor fi măsurate și înregistrate, pentru calcularea DSC (Draw Shot Challenge). DSC va fi al doilea criteriu de departajare în Campionat, după numărul de meciuri câștigate. De asemenea, în cadrul fiecărui meci, echipa cu cel mai bun LSD va obține hammer-ul în primul end; în cazul în care ambele echipe au același LSD, echipa cu cea mai mică distanță individuală obține hammer-ul. Dacă toate distanțele sunt egale, hammer-ul va fi decis prin tragere la sorți.
DSC final al fiecărei echipe este dat de media aritmetică a scorurilor LSD obținute, eliminând din calcul valoarea LSD ale celor mai mari două valori ale fiecărei echipe. Orice LSD care nu atinge casa este considerat 199.6 cm (potrivit noilor reglementări, se măsoară distanța de la centrul casei la centrul pietrei).
11. Pauza
După încheierea primelor 4 end-uri, echipele au dreptul la o pauză de 5 minute, în care pot interacționa doar cu antrenorul și cu jucătorul de rezervă.
12. Hammer “post round robin” (dacă este cazul)
În meciurile post round robin, echipa cu mai multe victorii în round-robin va alege între hammer sau culoarea pietrelor. Dacă numărul de victorii este egal, alegerea va aparţine invingătoarei din meciul direct. Dacă echipele au victorii împărțite în meciurile directe, se va da cu banul.
13. Premii şi distincţii
Echipele campioane la fiecare categorie vor fi medaliate în cadrul unei festivități ce se va desfășura ulterior play-off-ului (dacă este cazul). Ele vor câștiga dreptul de a reprezenta România pe plan Internațional, după cum urmează:
- Campioana din Campionatul Masculin va participa la Campionatul European de Curling 2018, grupa C (locația este necunoscută momentan);
- Campioana din Campionatul Feminin va participa la Campionatul European de Curling 2018, grupa C (locația este necunoscută momentan);
- Campioana din Campionatul Dublu-Mixt va participa la Campionatul Mondial de Dublu-Mixt 2018, în Stavanger, Norvegia (20-27 aprilie 2019).
14. Alte menţiuni
Campionatele Naţionale de Curling 2018-2019 se desfăşoară în conformitate cu The Spirit of Curling, precum şi în conformitate cu regulamentele jocului de curling enunţate de WCF. Toate aspectele care nu au fost acoperite prin rândurile de mai sus se clarifică prin raportare la regulamentul WCF (octombrie, 2018).
Good luck and good curling!
Related Posts
Federatia Romana de Curling is proudly powered by WordPress