Federatia Romana de Curling

Campionatele Naţionale de Curling, ediţia 2015-2016 – Regulament

Federaţia Română de Curling (FRC, în cele ce urmează) organizează Campionatele Naţionale de Curling, ediţia 2015-2016. Prezentul regulament are scopul de a evidenţia condiţiile specifice de desfăşurare a competiţiilor.

Formular de înscriere – echipe
Formular de înscriere – campionat individual

Campionatele Naţionale de Curling vor consta în acest an din cinci categorii: masculin, feminin, mixt, dublu mixt şi individual. Toate categoriile se vor desfăşura, dacă numărul de echipe înscrise va permite acest lucru, într-o singură etapă, programată între 21-29 ianuarie, la Bratislava.

Condiţii de participare
Data limită de înscriere la campionatele naţionale este 3 ianuarie 2016.
La Campionatul Naţional de Curling se pot înscrie, la fiecare categorie, echipe formate doar din sportivi eligibili să reprezinte România, potrivit regulilor World Curling Federation (WCF) privind reprezentativitatea naţională („Eligibility” – Rules of Curling and Competition, ediţia octombrie 2015, pag. 50). Regulile sunt disponibile la adresa: WCF Rules&Regulations
În plus, toate persoanele înscrise trebuie să fie sportivi legitimaţi ai FRC cu cotizaţia plătită la zi şi să aibă viza medicală valabilă sau un certificat de medicină sportivă actual care să ateste că sunt apte pentru o competiţie sportivă.

Echipele înscrise la campionatele naţionale trebuie să aibă următoarea componenţă:
– La masculin, 3 până la 5 persoane de sex masculin
– La feminin, 3 până la 5 persoane de sex feminin
– La mixt, exact 2 persoane de sex masculin şi 2 persoane de sex feminin
– La dublu mixt, exact 1 persoană de sex masculin şi 1 persoană de sex feminin

Nu există limite de vârstă pentru participarea la Campionatele Naţionale, dar persoanele minore trebuie să se asigure că dispun de toate actele necesare, incluzând acordul părinţilor sau al tutorilor legali pentru legitimarea ca sportiv şi participarea la competiţii sportive. În cazul deplasării în străinătate, persoanele minore trebuie să fie acompaniate de un însoţitor desemnat de părinţi prin împuternicire notarială şi care are un cazier judiciar actualizat.
FRC are doar rolul de organizator al campionatelor naţionale şi nu dispune de fonduri pentru deplasarea echipelor, aşadar toate cheltuielile de participare cad în sarcina competitorilor.
Taxa de înscriere în Campionatele Naţionale de Curling 2015 este de:
– 200 de EUR de echipă, pentru Feminin si Masculin
– 180 de EUR de echipă, pentru Mixt
– 200 de EUR de echipă, pentru Dublu-Mixt
– 30 de EUR de persoană, pentru Individual

Taxa de înscriere include chiria gheţii, diplome, medalii.
Un avans de 50 EUR din taxa de înscriere va fi plătit în contul FRC în termen de 7 zile calendaristice de la expedierea formularului de înscriere, în caz contrar înscrierea echipei va deveni invalidă.

Desfăşurarea efectivă a campionatelor naţionale – regulament de joc
1. MASCULIN
În cazul în care se vor înscrie un număr de cel mult 4 echipe, meciurile din play-off-ul masculin se vor desfăşura într-un sistem double round robin (fiecare cu fiecare de câte două ori), iar primele două clasate vor mai juca eventual o finală, în cazul în care victoriile din întâlnirile directe sunt împărţite; în caz contrar, echipa care a câştigat ambele întâlniri directe este declarată automat campioană.
În cazul în care se vor înscrie un număr de 5 sau mai multe echipe, meciurile din play-off-ul masculin se vor desfăşura într-un sistem single round robin (fiecare cu fiecare o singură dată), urmat de tie-breaker (1 runda, daca este cazul), Page Playoff (Runda de calificare: 1 vs 2, 3 vs 4; Semifinala: învinsa din meciul 1 vs 2 va juca împotriva câştigătoarei din meciul 3 vs 4, câştigătoarea Semifinalei va juca în Finală, învinsa din Semifinală va juca pentru Bronz).

2. FEMININ, MIXT, DUBLU-MIXT
Meciurile din celelalte trei campionate (feminin, mixt şi mixt dublu) vor repecta formate similare (o fază de round robin, simplu – daca sunt cel puţin 5 echipe sau dublu – pentru cel mult 4 echipe, urmată de eventuale meciuri de departajare) care vor fi decise după termenul limită de înscriere, în funcţie de numărul de echipe participante.

3. INDIVIDUAL
Campionatul Naţional Individual va avea două etape – calificări şi Finala (în care se vor califica maxim câte 8 persoane, Masculin şi Feminin). Vor fi punctate un numar de 16 de lovituri executate individual, pe rând (8 draw-uri şi 8 takeout-uri), într-un timp limită de 25 de minute, măturatul propriilor pietre fiind permis. Câte un singur participant se va afla pe pistă, nu există oponenţi direcţi, clasamentul se va face pe baza punctajului obţinut. Fiecare participant va beneficia de 5 minute de antrenament înainte de executarea loviturilor.

4. Timp.
În cazul în care vom reuşi să obţinem logistica şi resursele necesare, meciurile vor se vor desfăşura cu limită de timp pentru fiecare echipă, conform regulilor WCF (octombrie 2015). În caz contrar, meciurile de la turneul final vor consta toate din 8 end-uri necronometrate, în limita a 100 de minute de joc. Formatul final va fi anunţat la Ședinţa Technică.

5. End-uri.
Un meci nu va putea consta din mai puţin de 6 end-uri. Un meci nu se poate termina la egalitate. Pentru cazul cu limită totala de joc, în momentul expirării celor două ore, meciul continuă până la finalul end-ului aflat în desfăşurare şi, dacă în urma acestuia se obţine rezultatul de egalitate, vor urma end-uri de departajare până la ruperea egalităţii.

6. Pietre.
În faza de round robin, echipa scrisă în prima poziţie pe tabelul de joc va avea echipamentul închis la culoare şi pietrele închise la culoare.

7. Ordinea de antrenament.
Echipa cu pietrele închise la culoare va avea primul antrenament. Pietrele cu mâner roşu se consideră a fi pietre închise la culoare.

8. Antrenamentul dinaintea meciului, LSD, DSC, hammer.
Înaintea fiecărei partide, ambele echipe au dreptul la câte un antrenament liber de 5 minute, folosind doar pietrele cu care vor juca. La încheierea celor 5 minute, fiecare echipă mai are la dispoziţie câte un minut pentru a lansa pietrele de departajare (Last Stones Draw, LSD) – câte doua de echipă, una în sensul acelor de ceasornic şi cealaltă în sens contrar, lansate de jucători diferiţi, conform regulilor WCF (octombrie 2015). Distanţele acestor pietre până la centrul ţintei (tee) vor fi măsurate şi înregistrate, pentru calcularea DSC. DSC va fi al doilea criteriu de departajare în campionat, după numărul de victorii. De asemenea, în cadrul fiecărui meci, echipa cu cel mai bun scor LSD va obţine hammer-ul în primul end; în cazul în care ambele echipe au acelaşi LSD, echipa cu cea mai mică distanţă individuală obţine hammer-ul. Daca toate distanţele sunt egale, hammer-ul va fi decis prin tragere la sorţi.
DSC final al fiecărei echipe este dat de media aritmetică a scorurilor LSD obţinute, eliminând din calcul valoarea LSD cea mai mare a fiecărei echipe. Orice LSD care nu atinge casa este considerat 199,6 cm (potrivit noilor reglementari, se masoara distanta de la centrul casei la centrul pietrei).

9. Pauza.
După încheierea primelor 4 end-uri, echipele au dreptul la o pauză de 5 minute, în care pot interacţiona doar cu antrenorul şi cu jucătorul de rezervă.

10. Hammer post round robin.
În meciurile post round robin, echipa cu mai multe victorii în round-robin va alege între hammer sau culoarea pietrelor. Dacă numărul de victorii este egal, alegerea va aparţine invingătoarei din meciul direct.

11. Premii şi distincţii
Echipele campioane la fiecare categorie vor fi medaliate în cadrul unei festivităţi ce se va desfăşura ulterior play-off-ului de la Bratislava. Ele vor câştiga dreptul de a reprezenta România pe plan internaţional, după cum urmează:
– Campioana din Campionatul Masculin va participa la Campionatul European de Curling 2016, grupa C
– Campioana din Campionatul Feminin va participa la Campionatul European de Curling 2016, grupa C
– Campioana din Campionatul Mixt va participa la Campionatul Mondial de Curling Mixt 2016
– Campioana din Campionatul Dublu-Mixt va participa la Campionatul Mondial de Curling Dublu Mixt 2016 – Karlstadt.

12. Alte menţiuni
Campionatele Naţionale de Curling 2015-2016 se desfăşoară în conformitate cu The Spirit of Curling, precum şi în conformitate cu regulamentele jocului de curling enunţate de WCF. Toate aspectele care nu au fost acoperite prin rândurile de mai sus se clarifică prin raportare la regulamentul WCF (octombrie 2015).

Good luck and good curling!

Leave a Reply

Your email address will not be published.