Federatia Romana de Curling

Campionatele Naţionale de Curling, ediţia 2014

540750_10151415708407842_2046372391_n

Federaţia Română de Curling (FRC, în cele ce urmează) organizează Campionatele Naţionale de Curling, ediţia 2014. Prezentul regulament are scopul de a evidenţia condiţiile specifice de desfăşurare a competiţiilor.

Download formular de inscriere

Campionatele Naţionale de Curling vor consta în acest an din patru categorii: masculin, feminin, mixt şi dublu mixt. Cu excepţia campionatului masculin, toate celelalte trei se vor desfăşura într-o singură etapă, programată în săptămâna 3-9 februarie la Bratislava. Campionatul masculin va respecta regulamentul de anul trecut, cu o etapă locală desfăşurată în paralel în Braşov şi Bucureşti, urmată de play-off la Bratislava în timpul aceleiaşi săptămâni cu celelalte campionate. La play-off-ul masculin sunt automat calificate echipele campioană (Schei Braşov) şi vicecampioană (Schei Braşov II) din 2013, cărora li se vor adăuga câştigătoarele turneelor de calificare din Braşov, respectiv Bucureşti.

Condiţii de participare
Data limită de înscriere la campionatele naţionale este 16 ianuarie 2014.
La Campionatul Naţional de Curling se pot înscrie, la fiecare categorie, echipe formate doar din sportivi eligibili să reprezinte România, potrivit regulilor World Curling Federation (WCF)privind reprezentativitatea naţională („Eligibility” – Rules of Curling and Competition, ediţia iunie 2011, pag. 48). În plus, toate persoanele înscrise trebuie să fie sportivi legitimaţi ai FRC cu cotizaţia plătită la zi pe anul 2014 şi să aibă viza medicală valabilă sau un certificat de medicină sportivă actual care să ateste că sunt apte pentru o competiţie sportivă.
Echipele înscrise la campionatele naţionale trebuie să aibă următoarea componenţă:
– La masculin, 3 până la 5 persoane de sex masculin
– La feminin, 3 până la 5 persoane de sex feminin
– La mixt, exact 2 persoane de sex masculin şi 2 persoane de sex feminin
– La dublu mixt, exact 1 persoană de sex masculin şi 1 persoană de sex feminin
Nu există limite de vârstă pentru participarea la campionatele naţionale, dar persoanele minore trebuie să se asigure că dispun de toate actele necesare, incluzând acordul părinţilor sau al tutorilor legali pentru legitimarea ca sportiv şi participarea la competiţii sportive. În cazul deplasării în străinătate, persoanele minore trebuie să fie acompaniate de un însoţitor desemnat de părinţi prin împuternicire notarizată şi care are un cazier judiciar actualizat.
FRC are doar rolul de organizator al campionatelor naţionale şi nu dispune de fonduri pentru deplasarea echipelor, aşadar toate cheltuielile de participare cad în sarcina competitorilor.
Taxa de înscriere în Campionatul Naţional este de:
– 50 de EUR pentru etapa de calificare si 150 de EUR pentru etapa finala, de echipa, la masculin. Taxa pentru echipele calificate fara a trece prin etapa de calificare este de 170 EUR.
– 180 de EUR de echipa, pentru feminin
– 160 de EUR de echipa, pentru mixt
– 180 de EUR de echipa, pentru mixt-dublu
Taxa de înscriere include chiria gheţii, diplome, medalii.
Un avans de 50 EUR din taxa de înscriere va fi plătit în contul FRC în termen de 7 zile calendaristice de la expedierea formularului de înscriere, în caz contrar înscrierea echipei va deveni invalidă.

Desfăşurarea efectivă a campionatelor naţionale
În cazul campionatului masculin, turneele de calificare pentru cele două echipe (una din Braşov şi una din Bucureşti) se vor organiza într-un format decis după data limită de înscriere, care va ţine cont de numărul de echipe participante şi de timpul disponibil până la play-off.
Meciurile din play-off-ul masculin se vor desfăşura într-un sistem double round robin (fiecare cu fiecare de câte două ori), iar primele două clasate vor mai juca eventual o finală, în cazul în care victoriile din întâlnirile directe sunt împărţite; în caz contrar, echipa care a câştigat ambele întâlniri directe este declarată automat campioană.
Meciurile din celelalte trei campionate (feminin, mixt şi mixt dublu) vor repecta formate similare (o fază de round robin, simplu sau dublu, urmată de eventuale meciuri de departajare) care vor fi decise după termenul limită de înscriere, în funcţie de numărul de echipe participante.
Regulamentul privind meciurile din turneele de calificare Braşov/Bucureşti rămâne la latitudinea organizatorilor respectivelor turnee, care trebuie să se asigure că toţi participanţii au fost informaţi din timp asupra respectivelor condiţii. Toate condiţiile expuse în continuare se aplică aşadar exclusiv meciurilor disputate la Bratislava.
Meciurile de la turneul final vor consta toate din 8 end-uri necronometrate, în limita a două ore de joc. Un meci nu va putea consta din mai puţin de 6 end-uri. Un meci nu se poate termina la egalitate. În momentul expirării celor două ore, meciul continuă până la finalul end-ului aflat în desfăşurare şi, dacă în urma acestuia se obţine rezultatul de egalitate, vor urma end-uri de departajare până la ruperea egalităţii.
În faza de round robin, echipa scrisă în prima poziţie pe tabelul de joc va avea echipamentul închis la culoare şi pietrele închise la culoare, precum şi primul antrenament. Pietrele cu mâner roşu se consideră a fi pietre închise la culoare. În finală, echipa aflată pe primul loc înaintea finalei va avea hammer-ul şi culoarea deschisă, adică ultimul antrenament.
Înaintea fiecărei partide, ambele echipe au dreptul la câte un antrenament liber de 6 minute, cu pietrele proprii. La încheierea celor 6 minute, fiecare echipă mai are la dispoziţie un minut pentru a lansa piatra de departajare (Last Stone Draw, LSD). Distanţa acestei pietre până la centrul ţintei (tee) va fi măsurată şi înregistrată, urmând a fi al doilea criteriu de departajare în campionat, după numărul de victorii. De asemenea, în cadrul fiecărui meci, echipa cu cel mai bun LSD va obţine hammer-ul în primul end; în cazul în care ambele echipe au acelaşi LSD, hammer-ul este decis prin aruncarea unei monezi. În clasamentul final, din mulţimea tuturor LSD-urilor unei echipe, valoarea cea mai mare nu este luată în calcul. Orice LSD care nu atinge casa este considerat automat ca având 185,4 cm.
După încheierea primelor 4 end-uri, echipele au dreptul la o pauză de 5 minute, în care pot interacţiona cu antrenorul şi cu jucătorul de rezervă.

Premii şi distincţii
Echipele campioane la fiecare categorie vor fi medaliate în cadrul unei festivităţi ce se va desfăşura ulterior play-off-ului de la Bratislava. Ele vor câştiga dreptul de a reprezenta România pe plan internaţional, după cum urmează:
– Campioana din campionatul masculin va participa la Campionatul European de Curling 2014, grupa B
– Campioana din campionatul feminin va participa la Campionatul European de Curling 2014, grupa C
– Campioana din campionatul mixt va participa la Campionatul European de Curling Mixt 2014
– Campioana din campionatul dublu mixt va participa la Campionatul Mondial de Curling Dublu Mixt 2014.

Alte menţiuni
Campionatele naţionale de curling se desfăşoară în conformitate cu The Spirit of Curling, declaraţia de principii a WCF, precum şi în conformitate cu regulamentele jocului de curling enunţate de WCF şi ataşate mai jos. Toate aspectele care nu au fost acoperite prin rândurile de mai sus se clarifică prin raportare la regulamentul WCF (http://www.worldcurling.org/rules-and-regulations).

Good luck and good curling!

Leave a Reply

Your email address will not be published.