Federatia Romana de Curling

Campionatele Naţionale de Curling, ediţia 2015 – Regulament

Federaţia Română de Curling (FRC, în cele ce urmează) organizează Campionatele Naţionale de Curling, ediţia 2015. Prezentul regulament are scopul de a evidenţia condiţiile specifice de desfăşurare a competiţiilor.

Formular de înscriere – echipe
Formular de înscriere – campionat individual

Campionatele Naţionale de Curling vor consta în acest an din cinci categorii: masculin, feminin, mixt, dublu mixt şi individual. Cu excepţia campionatului masculin, toate celelalte trei se vor desfăşura într-o singură etapă, programată în săptămâna 2-8 februarie, la Bratislava. Campionatul masculin va respecta regulamentul de anul trecut, cu câte o etapă de calificare la Braşov şi la Bucureşti, urmată de play-off la Bratislava în timpul aceleiaşi săptămâni cu celelalte campionate. La play-off-ul masculin sunt automat calificate echipele campioană (Schei Braşov) şi vicecampioană (Schei Braşov II) din 2014, cărora li se vor adăuga câştigătoarele turneelor de calificare din Braşov, respectiv Bucureşti.
Nota: în cazul în care la oricare dintre cele două turnee de calificare (Braşov şi Bucureşti) se înscriu mai mult de 6 echipe, numărul locurilor calificante pentru Finala Campionatului Naţional la respectivul turneu se suplimentează cu câte un loc pentru fiecare a şaptea echipă înscrisă (ex: 1 loc calificant pentru 1-6 echipe, 2 locuri pentru 7-13 echipe, 3 locuri pentru 14-20 echipe etc.)

Condiţii de participare
Data limită de înscriere la campionatele naţionale este 31 decembrie 2014.
La Campionatul Naţional de Curling se pot înscrie, la fiecare categorie, echipe formate doar din sportivi eligibili să reprezinte România, potrivit regulilor World Curling Federation (WCF) privind reprezentativitatea naţională („Eligibility” – Rules of Curling and Competition, ediţia octombrie 2014, pag. 50). Regulile sunt disponibile la adresa:
În plus, toate persoanele înscrise trebuie să fie sportivi legitimaţi http://customessaywritingservice.biz ai FRC cu cotizaţia plătită la zi pe anul 2014 şi să aibă viza medicală valabilă sau un certificat de medicină sportivă actual care să ateste că sunt apte pentru o competiţie sportivă.

Echipele înscrise la campionatele naţionale trebuie să aibă următoarea componenţă:
– La masculin, 3 până la 5 persoane de sex masculin
– La feminin, 3 până la 5 persoane de sex feminin
– La mixt, exact 2 persoane de sex masculin şi 2 persoane de sex feminin
– La dublu mixt, exact 1 persoană de sex masculin şi 1 persoană de sex feminin

Nu există limite de vârstă pentru participarea la Campionatele Naţionale, dar persoanele minore trebuie să se asigure că dispun de toate actele necesare, incluzând acordul părinţilor sau al tutorilor legali pentru legitimarea ca sportiv şi participarea la competiţii sportive. În cazul deplasării în străinătate, persoanele minore trebuie să fie acompaniate de un însoţitor desemnat de părinţi prin împuternicire notarială şi care are un cazier judiciar actualizat.
FRC are doar rolul de organizator al campionatelor naţionale şi nu dispune de fonduri pentru deplasarea echipelor, aşadar toate cheltuielile de participare cad în sarcina competitorilor.
Taxa de înscriere în Campionatele Naţionale de Curling 2015 este de:
– 50 de EUR pentru etapa de calificare şi 150 de EUR pentru etapa finală (pentru echipele calificate), de echipă, la Masculin. Taxa pentru echipele calificate fără a trece prin etapa de calificare (campioana şi vice-campioana din 2014) este de 170 EUR.
– 170 de EUR de echipă, pentru Feminin
– 160 de EUR de echipă, pentru Mixt
– 200 de EUR de echipă, pentru Dublu-Mixt *
– 30 de EUR de persoană, pentru Individual

* Nota: tarifele pot să scadă, în funcţie de numărul final de echipe participante, o decizie finală în acest sens urmând a fi anunţată la şedinţa tehnică.

Taxa de înscriere include chiria gheţii, diplome, medalii.
Un avans de 50 EUR din taxa de înscriere va fi plătit în contul FRC în termen de 7 zile calendaristice de la expedierea formularului de înscriere, în caz contrar înscrierea echipei va deveni invalidă.

Desfăşurarea efectivă a campionatelor naţionale – regulament de joc
1. MASCULIN
În cazul campionatului masculin, turneele de calificare (Braşov şi Bucureşti) se vor organiza într-un format decis după data limită de înscriere, care va ţine cont de numărul de echipe participante şi de timpul disponibil până la play-off.
În cazul în care pentru finala se vor califica un număr de cel mult 6 echipe, meciurile din play-off-ul masculin se vor desfăşura într-un sistem double round robin (fiecare cu fiecare de câte două ori), iar primele două clasate vor mai juca eventual o finală, în cazul în care victoriile din întâlnirile directe sunt împărţite; în caz contrar, echipa care a câştigat ambele întâlniri directe este declarată automat campioană.
În cazul în care pentru finala se vor califica 7 sau mai multe echipe, meciurile din play-off-ul masculin se vor desfăşura într-un sistem single round robin (fiecare cu fiecare o singură dată), urmat de Page Playoff (Runda de calificare: 1 vs 2, 3 vs 4; Semifinala: învinsa din meciul 1 vs 2 va juca împotriva câştigătoarei din meciul 3 vs 4, câştigătoarea Semifinalei va juca în Finală, învinsa din Semifinală va juca pentru Bronz).

2. FEMININ, MIXT, DUBLU-MIXT
Meciurile din celelalte trei campionate (feminin, mixt şi mixt dublu) vor repecta formate similare (o fază de round robin, simplu – daca sunt cel mult 6 echipe sau dublu – pentru 7 sau mai multe echipe, urmată de eventuale meciuri de departajare) care vor fi decise după termenul limită de înscriere, în funcţie de numărul de echipe participante.

3. INDIVIDUAL
Organizat în premieră, Campionatul Naţional Individual va avea două etape – calificări şi Finala (maxim câte 8 echipe, Masculin şi Feminin). Vor fi punctate un numar de 16 de lovituri executate individual, pe rând (8 draw-uri şi 8 takeout-uri), într-un timp limită de 25 de minute, măturatul propriilor pietre fiind permis. Câte un singur jucator se va afla pe pistă, nu există oponenţi direcţi, clasamentul se va face pe baza punctajului obţinut. Fiecare participant va beneficia de 5 minute de antrenament înainte de executarea loviturilor.

4. Turneele de calificare (doar pentru Masculin).
Regulamentul privind meciurile din turneele de calificare Braşov/Bucureşti rămâne la latitudinea organizatorilor respectivelor turnee, care trebuie să se asigure că toţi participanţii au fost informaţi din timp asupra respectivelor condiţii. Toate condiţiile expuse în continuare se aplică aşadar exclusiv meciurilor disputate la Bratislava.

5. Timp.
În cazul în care vom reuşi să obţinem logistica şi resursele necesare, meciurile vor se vor desfăşura cu limită de timp pentru fiecare echipă, conform regulilor WCF (octombrie 2014). În caz contrar, meciurile de la turneul final vor consta toate din 8 end-uri necronometrate, în limita a două ore de joc. Formatul va fi anunţat la Ședinţa Technică.

6. End-uri.
Un meci nu va putea consta din mai puţin de 6 end-uri. Un meci nu se poate termina la egalitate. Pentru cazul cu limită totala de joc, în momentul expirării celor două ore, meciul continuă până la finalul end-ului aflat în desfăşurare şi, dacă în urma acestuia se obţine rezultatul de egalitate, vor urma end-uri de departajare până la ruperea egalităţii.

7. Pietre.
În faza de round robin, echipa scrisă în prima poziţie pe tabelul de joc va avea echipamentul închis la culoare şi pietrele închise la culoare.

8. Ordinea de antrenament.
Echipa cu pietrele închise la culoare va avea primul antrenament. Pietrele cu mâner roşu se consideră a fi pietre închise la culoare.

9. Antrenamentul dinaintea meciului, LSD, DSC, hammer.
Înaintea fiecărei partide, ambele echipe au dreptul la câte un antrenament liber de 6 minute, folosind doar pietrele cu care vor juca. La încheierea celor 6 minute, fiecare echipă mai are la dispoziţie câte un minut pentru a lansa pietrele de departajare (Last Stones Draw, LSD). Distanţele acestor pietre până la centrul ţintei (tee) vor fi măsurate şi înregistrate, pentru calcularea DSC. DSC va fi al doilea criteriu de departajare în campionat, după numărul de victorii. De asemenea, în cadrul fiecărui meci, echipa cu cel mai bun scor LSD va obţine hammer-ul în primul end; în cazul în care ambele echipe au acelaşi LSD, hammer-ul este decis prin tragere la sorţi.
DSC final al fiecărei echipe este dat de media aritmetică a scorurilor LSD obţinute, eliminând din calcul valoarea LSD cea mai mare a fiecărei echipe. Orice LSD care nu atinge casa este considerat 185,4 cm.

10. Pauza.
După încheierea primelor 4 end-uri, echipele au dreptul la o pauză de 5 minute, în care pot interacţiona cu antrenorul şi cu jucătorul de rezervă.

11. Hammer post round robin.
În meciurile post round robin, echipa mai bine clasată va alege între hammer sau culoarea pietrelor.

12. Premii şi distincţii
Echipele campioane la fiecare categorie vor fi medaliate în cadrul unei festivităţi ce se va desfăşura ulterior play-off-ului de la Bratislava. Ele vor câştiga dreptul de a reprezenta România pe plan internaţional, după cum urmează:
– Campioana din Campionatul Masculin va participa la Campionatul European de Curling 2015, grupa C
– Campioana din Campionatul Feminin va participa la Campionatul European de Curling 2015, grupa C
– Campioana din Campionatul Mixt va participa la Campionatul European de Curling Mixt 2015
– Campioana din Campionatul Dublu-Mixt va participa la Campionatul Mondial de Curling Dublu Mixt 2015.

13. Alte menţiuni
Campionatele Naţionale de Curling 2015 se desfăşoară în conformitate cu The Spirit of Curling, precum şi în conformitate cu regulamentele jocului de curling enunţate de WCF şi ataşate mai jos. Toate aspectele care nu au fost acoperite prin rândurile de mai sus se clarifică prin raportare la regulamentul WCF ().

Good luck and good curling!

Leave a Reply

Your email address will not be published.