Federatia Romana de Curling

Primul Campionat European de Curling organizat în România

Patinoarul Olimpic din Brașov va găzdui Diviza C a Campionatelor Europene de Curling. Competiția organizată de Federația Română de Curling (FRC), în parteneriat cu Federația Mondială de Curling, se va desfășura între 12 și 17 aprilie.

Competiția va aduce la Brașov 8 echipe feminine și 10 echipe masculine, reprezentate a 13 naționalități. Pe lângă echipele României, la campionat vor fi prezente ehipe din Austria, Belarus, Bulgaria, Croația, Franța, Grecia, Irlanda, Lichtenstein, Luxemburg, Slovenia și Slovacia. Sistemul de joc al competiției este round-robin, fiecare echipă jucând cu toate celalalte echipe, urmând ca primele patru echipe clasate să joace play-off-ul. Cele mai bune două echipe feminine, respectiv masculine, se vor califica în grupa a două valorică a Campionatelor Europene ce se vor desfășura în luna noiembrie în Helsingborg, Suedia.

Campionatul European este al doilea eveniment internațional organizat la Brașov, însă primul sub egida Federației Mondiale de Curling. În anul 2011, FRC a urmărit lansarea sportului în România prin organizarea unui turneu internațional, Curling Open Romania. Cele două evenimente au un obiectiv comun, anume popularizarea sportului și mărirea comunității jucătorilor de curling din România, prin atragerea de simpatizanți și posibili practicanți. Valorile promovate de curling sunt respect, tradiție, fair-play, cooperare, lucru în echipă, echilibru, conduită, măiestrie, onoare si perseverență.

“Am urmărit să organizăm Divizia C a Campionatelor Europene de Curling de doi ani, iar faptul că am obținut-o anul acesta determină apariția României pe harta curlingului mondial. Organizarea primului campionat de curling în Europa de Est înseamnă enorm pentru comunitatea curlingului românesc, fiind un bun prilej pentru a face sportul cunoscut și a atrage noi practicanți. Publicul românesc este adesea unul pătimaș, iar noi urmărim, totodată, educarea acestuia în sipiritul curlingului, acesta fiind un sport bazat pe fair-play. Adevărata competiție are loc pe gheață, între jucători, iar publicul are datoria să aprecieze atât loviturile echipei favorite, cât și loviturile echipei adverse. Suntem nerăbdători să oferim echipelor europene un spațiu potrivit în care să își desmontreze abilitățile și să întâmpinăm brașovenii și partenerii să se bucure de spectacolul oferit pe Patinoarul Olimpic din Brașov.” declară Cristian Mățău, președintele Compitetului de Organizare.

Curlingul este un sport olimpic pe gheață, ce își are originile în secolul al XVI-lea, și care, în prezent este unul dintre sporturile cu cea mai mare rată de creștere. A fost singurul sport prezent în fiecare zi a Jocurilor Olimpice din PyeongChang, Coreea de Sud, din 2018, prin cele două discipline ale sale, dublu-mixt și varianta tradițională de patru persoane, disciplină care se va juca și la Brașov. Un meci se desfășoară între două echipe care lansează alternativ pietre pe gheață pentru a puncta, traiectoria unei pietre fiind controlată prin măturat – acesta din urmă presupune incălzirea stratului superior de gheață, ceea ce permite unei pietre să alunece mai mult și mai drept, și se efectuează cu ajutorul unor instrumente, numite mături. O repriză constă în opt pietre lansate de fiecare echipă, iar scorul se determină numărând câte pietre a plasat o echipă mai aproape de centrul “casei” (termen care desemnează cercurile de joc) decât cealaltă echipă. Câștigătoare este echipa care însumează cele mai multe puncte, după cele zece reprize de joc.

Federația Română de Curling (FRC) este organizația ce guvernează, dezvoltă și reprezintă curlingul românesc, pe plan intern și internațional. În plan internațional, FRC urmărește obținerea și dezvoltarea performanței sportive, care să plaseze România în elita curlingului mondial. În plan intern, FRC vizează popularizarea curlingului drept un sport inclusiv și dezvoltarea sa pe principii de fair-play, prietenie și respect.

Leave a Reply

Your email address will not be published.