Federatia Romana de Curling

Echipamentul de curling: PANTOFII

Curling-ul, ca oricare alt sport, necesită un anume tip de echipament, ca să asigure astfel succesul, siguranţa şi confortul. Există diverse niveluri de calitate reflectate în categorii de preţuri.

Pantofii de curling

Ca să poată lansa o piatră corect, un curler are nevoie de un pantof cu care să alunece pe gheaţă, un pantof a cărui talpă trebuie să fie acoperită în proporţie mare de o suprafaţă din plastic netedă, lucioasă.

Cel mai popular material pentru talpa pantofului cu care aluneci pe ghiata este Teflonul. Slider-ii (vedeti aici post-ul despre cum sa traducem in romana acest cuvant) au talpi de grosimi diferite: cu cat e mai groasa supra-talpa din teflon, cu atat mai mare e viteza cu care aluneci. Talpile din inox sunt cele mai rapide si de aceea sunt folosite de un procent mic de curleri, chiar si daca sunt foarte experimentati.

Curlerii incepatori ar trebui sa foloseasca slideri pe care sa ii aplice pe talpa unui pantof de sport in care se simt bine. Viteza nu e importanta in prima faza, ce trebuie dobandit la acest nivel este echilibrul pe gheatza.

Pantoful cu talpa lucioasa trebuie protejat intotdeauna in afara pistei. Cea mai folosita metoda este gripper-ul, o talpa din cauciuc moale anti-derapanta care poate fi pusa si atunci cand curlerul matura piatra, in timpul meciului.