Federatia Romana de Curling

Echipamentul de curling: MATURA

Maturatul ajuta piatra sa “calatoreasca” mai mult pe pista si sa “curleasca” mai putin, cu scopul de a ajunge acolo unde trebuie sa ajunga. Alegerea maturii este la fel de importanta ca alegerea perechii de pantofi. Bineinteles ca primeaza preferintele proprii (si experienta va decide care e tipul de matura potrivit fiecarui jucator in parte), insa exista si argumente stiintifice/tehnologice care sa ajute luarea deciziei.

CORN BROOMS sunt maturile facute din paie. Ele sunt considerate “de traditie” in Canada, in timp ce Europa foloseste PUSH BROOMS, maturi cu capatul din par sintetic.

PUSH BROOMS sunt considerate de departe mai eficiente in jocul de azi:

– mainile nu mai dor asa cum se intampla in cazul maturilor din pai

– capatul este in intregime si permanent in contact cu gheatza, ceea ce face maturatul mult mai puternic

– nu lasa scame sau bucati de paie pe gheatza

Primele maturi erau facute din par de cal sau par de porc. S-a renuntat rapid la ele, tocmai din cauza ca daca un fir de par ramanea pe gheatza, atunci pietrele luau traiectorii neasteptate si jocul devenea exclusiv o chestiune de hazard.

Astfel ca s-a trecut la maturile cu cap sintetic, care vin, de obicei, cu capete de rezerva, astfel ca nu trebuie sa cumperi o matura nou, cand se uzeaza, ci doar sa ii schimbi capul. Mai nou, maturile au capete mobile, optiune care face maturatul mai usor si mai eficient.
Coada maturii poate fi din lemn, carbon sau fibra de sticla. Bineinteles ca in functie de materialul din care e facuta, maturile (BRUSH sau BROOM) costa intre 50 si 250 euro bucata.

Cu tipul acesta de maturi ar fi bine sa incepi sa joci curling

Maturi cu cap sintetic (din nylon si din par sintetic)