Aia de ce matura?
- Updated: September 30, 2010
“Maturatul” este una dintre cele mai ciudate si mai putin intelese actiuni din curling. De fapt, oamenii nu matura gheaţa – desi, asta este chiar unul dintre motivele reale pentru care fac asta, sa mature eventualele obstacole (gunoaie) ce ar putea fi pe pista. Ei ajuta piatra sa ajunga la destinatie.
Maturatul (sweeping) ajuta piatra:
- sa mearga mai repede (sa prinda sau sa isi mentina viteza)
- sa curleasca mai putin (sa isi mentina directia, traiectoria)
Poate nu va dati seama cat de important e sa ai niste “maturatori” buni. In foarte multe meciuri, o piatra data incet sau pe o directie gresita a insemnat un meci castigat doar datorita schimbarii radicale pe care a produs-o maturatul.
CUM SA MATURI BINE?
Pentru un incepator, cel mai important pas e sa mature fara slider, astfel incat sa elimine riscul (mare) de a aluneca pe gheaţă si de a cadea peste piatra.
Pozitia buna este cu corpul indreptat catre capatul la care trebuie sa ajunga piatra pe care o maturi.
CUM SA TII MATURA?
Desi nu exista o lege/regula de tinut matura, cateva aspecte o sa te ajute sa maturi mult mai bine decat cei care nu stiu secretele:
- Pune-ti mana dreapta cat mai aproape de capatul de jos al maturii (sa zicem la jumatate de metru). Apuc-o astfel incat palma mainii sa fie indreptata catre corpul tau.
- Cu mana stanga apuca, bineinteles, capatul de sus al maturii. De data aceasta, palma va fi indreptata cu spatele catre corp.
Strange coada maturii cu toata puterea, pentru ca dupa ce o sa te deprinzi un pic cu actiunea in sine, intreaga greutate a corpului se va lasa in maini, pe matura.
UNDE MATURI?
Trebuie sa intelegi bine cat din pista trebuie sa maturi. Greselile cele mai frecvente sunt:
- ori maturi in lateral fata de piatra = asta inseamna ca nu ajuti deloc
- ori maturi prea aproape de piatra = asta inseamna ca vei lovi piatra si vei fi penalizat (atingerea pietrei nu este permisa)
- ori maturi prea usor, fara sa apesi deloc pe gheaţă = asta nu aduce decat un beneficiu, anume sa indepartezi eventualele scame sau fire ce ar putea fi, din greseala, pe gheaţă
Trebuie sa maturi exact in fata pietrei si pe o portiune egala cu dimensiunea pietrei (maxim 0.3 metri). Cu cat maturi mai scurt si mai rapid, cu atat mai bine.
Ca sa pui presiune pe matura si sa maturi “hard”, “haaaard”, asa cum iti striga skip-ul, e bine sa tii coada maturii intre brat si corp, astfel incat sa o manuiesti cat mai bine si sa nu se miste prea mult coada maturii.
Important de retinut, ca sa nu apara probleme:
– Hotaraste cu colegul tau cine matura imediat langa piatra si cine e al doilea. Asta ca sa evitati sa va “bateti in maturi” pe pista sau sa loviti piatra in incercarea de a fi primul care matura
– Asculta intotdeauna ce striga skipul, nu ce spune cel care a aruncat piatra. Astfel vei evita sa te certe amandoi.